Kategorier
Sevärdheter

Kim Il Sungs staty (Mansudae)


Personkulten kring Nordkoreas förra diktator Kim Il Sung är enorm. Detta har bland annat resulterat i att mängder av statyer av honom har rests över hela landet, där en av de mest kända står i huvudstaden Pyongyang, på berget Mansudae. Statyn av Kim Il Sung är gigantisk och tillverkad av brons. Hit reser varje dag tusentals människor för att vörda den avlidne diktatorn.

Om statyn på Mansudae

Statyn är 20 meter hög och oundviklig under ett besök i Pyongyang och är det första besöksmålet för alla. Den stod klar på ledarens sextionde födelsedag i april 1972. Rykten säger att statyn i grunden inte var i brons, utan täckt av guld, men att guldet avlägsnades på order av Kinas regering. Kim Il Sungs högra arm pekar mot en banner med orden ”Chosun”, vilket är Nordkoreas egna namn för sig själva, och ”Juche 91”. Juche betyder självständig. Här ligger också ett museum i diktatorns ära. Besökare tar vanligtvis med sig blommor för att lägga vid statyn, för att på det viset vörda ledaren. Det här är nämligen en av de mest heliga platserna i Pyongyang.

Förhållningsregler vid besök till Kim Il Sungs staty

När ni fotograferar statyn och er själva, ta inga ”roliga” foton som där ni härmar diktatorns sätt att stå. Se till att fotografierna består av hela statyn och inte bara delar, där till exempel hans ena fot kapas. Besökare förväntas köpa blommor i särskilda blomsterstånd på platsen, samt att buga när de lägger ner dem vid statyn.