Kategorier
Sevärdheter

Arirang Mass Games


Arirang Mass Games är en festival som hålls i Rungrado May Day Stadium i huvudstaden Pyongyang i Nordkorea. Nordkorea har flera sådana ”mass-shower”, där den största är Arirang Mass Games. Under två månader pågår gigantiska shower sex dagar i veckan. Över 100 000 människor deltar bara i uppträdandena och publiken är långt större än så. May Day Stadium är den största stadion i världen och kan ta hela 150 000 åskådare.

I Arirang Mass Games ingår dansare, gymnaster och andra artister i synkroniserade uppträdanden. Festivalen börjar 15 augusti varje år, varför man hela våren och sommaren kan se tusentals människor träna på torg och andra öppna platser i Pyongyang.

Arirang Mass Games historia


Anledningen till startdatumet för Arirang Mass Games är att det är årsdagen för krigssluten och den dag då Nordkorea blev fira från den japanska ockupationen. Arirang Mass Games slutar 10 oktober, då detta är dagen då Nordkoreas kommunistparti grundades. Mass-shower som Arirang Mass Games utvecklades under 1800-talet som ett verktyg för propaganda. Efter Andra Världskriget blev de vanliga i kommunistiska och socialistiska länder som Rumänien och Jugoslavien. Här skulle man visa upp vikten av gruppdynamik, snarare än det individuella.


Nordkorea har regelbundet ordnat mass-shower sedan 1946 och storleken och extravagansen har bara växt sedan dess. De stora showerna hålls idag över hela Nordkorea och är ett sätt att hedra dera forna ledare Kim Il Sung eller för att fira nationella högtider som Kim Il Sungs och den nuvarande ledaren Kim Jong Il´s födelsedagar. I augusti 2007 blev Arirang Mass Games inskrivet i Guiness Rekordbok som det största evenemanget någonsin.

Under senare år har ekonomisk kris tvingat Nordkoreas regering att låta utländska turister besöka mass-showerna, medans de tidigare inte var välkomna.

Hur kan en föreställning under Arirang Mass Games se ut?

Ett vanligt uppträdande under Arirang Mass Games är 90 minuter långt. Innan showen börjar blir en av det enorma publikhavet en show i sig, då 20 000 studenter genomför en slideshow genom att hålla upp färgglada kort i perfekt synkronisering. Musiken sätter igång och därefter följer fyra olika akter. Under akterna spelas flertalet scener upp, där tusentals akrobater, gymnaster och dansare formar uppträdandet. De underliggande teman som utspelas handlar om nationalism och hedrande av Nordkoreas armé. I vissa moment deltar även soldater.