Kategorier
Sevärdheter

Koreas demilitariserade zon, DMZ

Gränsen går rakt genom de blå husen

Koreas demilitariserade zon, DMZ, är en smal landremsa som löper tvärs genom Koreahalvön. Området i Korea är 4 kilometer brett och 24,8 mil långt. Här delas det kapitalistiska Sydkorea från det kommunistiska Nordkorea. En demilitariserad zon är ett område där inga militärer får vistas och man får alltså inte använda zonen som militär bas vid ett angrepp. Efter att ett krig har brutit ut finns det däremot inga hinder för att strida i zonen. Detta stämmer inte riktigt när det gäller Koreas DMZ.

Centrum – byn Panmunjom

Själva centrum i Koreas demilitariserade zon är den lilla byn Panmunjom. Panmunjom ligger precis på gränslinjen som delar Korea i två sedan vapenvilan 1951. Att byn tidigare var ett bondesamhälle är svårt att se. Man kallar idag platsen för Joint Security Area, JSA, och det är den enda plats som Syd- och Nordkoreas soldater möts öga mot öga. Här finns tusentals soldater från båda landshalvorna, vakttorn, vapen, taggtråd, sandsäckar och mycket tungt artilleri. Här ligger också en souvenirbutik, då både Nord- och Sydkorea arrangerar sightseeing-turer in i zonen sedan några år tillbaka. De flesta åker dock från Sydkorea. Ett besök i zonen ger en inblick i historien, där man får uppleva en av det kalla krigets mest märkliga kvarlevor. Koreas demilitariserade zon är en av de mest känsliga spänningspunkterna i hela världen och räknas som konfliktzon.

Stränga förhållningsorder inne i DMZ

Inne i zonen bör du inte göra några hastiga rörelser med händerna eller på annat sätt uppträda uppseendeväckande. Det är förbjudet att kommunicera med soldater och andra besökare på motsatt sida, reser du in via Sydkorea får du alltså inte tala med någon på den Nordkoreanska sidan av området. Man får inte skratta, peka eller göra oväntade saker. Om du bryter mot någon av alla regler, avslutas turen omedelbart.

Det är i alla fall vad guiderna brukar ”hota” med innan man kommer dit. I praktiken är DMZ mycket avslappnat och det är tillåtet att fotografera fritt, även vakter och soldater.