Kategorier
Nordkoreas Politik

Nordkoreas ledare

Nordkoreas ledare heter idag Kim Jong II. Kim Jongs födelseår är osäkert, antingen föddes han 16 februari 1941 eller samma datum fast år 1942. Kim Jong II har varit ledare i landet sedan 1994, då han efterträdde sin far Kim II Sung. Kim II Sung hade befattningen som Nordkoreas president, men den posten avskaffades formellt när han dog. När presidenten avled överfördes hans formella uppgifter på Kim Yong Nam, ordföranden i den högsta folkförsamlingen, medan den verkställande makten som Nordkoreas president hade överfördes till sonen Kim Jong II.

Nordkoreas diktator som folkets frälsare

I många fall har Nordkoreas ledare betraktats som frälsare och har till viss del upphöjts till en slags gudaliknande status. Till exempel menade Nordkoreansk media att en ny stjärna tändes när Kim Jong II föddes, samt att det uppstod dubbla regnbågar på himlen. Vidare har man sagt att ledaren har ett enormt bra minne, samt att han kan minnas vad de döda har varit med om bara genom att titta på en grav. Mytbildningen fortsätter genom att hävda att Kim Jong II kan flyga jetplan, producera filmer, skriva operor, fantastisk poesi och att han under sin första golfrunda lyckades göra 11 stycken hole-in-one.

Världens intryck av Nordkoreas ledare

Den bild som resten av världen har av Nordkoreas ledare ser annorlunda ut. Med järnhand styr Kim Jong II och kommunistpartiet landet, som inte bara har ett jättelikt försvar, utan också äger kärnvapen. Man ser honom ofta gå klädd i en khakifärgad overall, samt solglasögon. Det går även rykten om att diktatorn använder platåskor, för att bättra på sin längd, 160 cm, och att hans fluffiga frisyr också är till för att verka längre. En avhoppare från diktatorns stab, Hwang Jang-Yop, hävdar att ledaren besitter en enorm förmåga av att kontrollera sin omvärld genom manipulation, utnyttjande och brist på empati. Kim Jong II har även väldigt dyra vanor, rykten säger exempelvis att han varje dag får levande hummer levererat via flyg. Det finns även rykten som säger att diktatorn dricker väldigt mycket, både vin och champagne. Han sägs också vara fixerad vid film och att han har en filmsamling på över 20 000 titlar från Hollywood. Faktum är att Kim Jong II själv har producerat ett flertal av de egna propagandafilmerna.
De nordkoreaner som vågar kritisera Nordkoreas ledare eller diskuterar hans familj, riskerar att sättas i politiska fångläger. Allt runt ledarens familj är mycket hemligt och få uppgifter får komma ut.