Kategorier
Sevärdheter

Pyongyang


Nordkoreas största stad heter Pyongyang och är även huvudstad i landet. Här bor runt 2,6 miljoner invånare i själva centralorten och totalt 3,3 miljoner i hela staden. Pyongyang ligger i nordvästra Nordkorea, precis bredvid Taedonfloden. Legenden säger att Pyongyang grundades så tidigt som 2333 före Kristus. Arkeologer har hittat bevis på att platsen inte bara varit bebodd ännu tidigare, utan också varit mycket viktig. Pyongyang blev huvudstad då Sovjetunionen ockuperade forna Korea. Under Koreakriget bombades staden sönder av USA och var även ockuperad av Sydkorea under en kortare period. När Koreakriget var över byggdes staden sakta upp igen med hjälp av Sovjet. Därför kan man se mycket arkitektur i socialistklassicistisk stil.

Pyongyang är känd för sina mäktiga monument och breda avenyer. Bland monumenten hittas exempevis Kim II Sung mausoleet, Triumfbågen, Återförenadebågen, Juche Tower och världens två största idrottsarenor, nämligen Kim II Sung Stadium och Rungrado May Day Stadium. Den högsta byggnaden i Pyongyang är Ryugyong Hotel, med sina 330 meter.

Att ta sig runt i Pyongyang


När det kommer till transport i Pyongyang finns både tunnelbana och spårvagn. Tunnelbanan har dock bara två linjer och endast två stationer som är öppna för turister. Man har dock planer på att bygga ut tunnelbanenätet så att det täcker in fler förorter, samt den södra delen av stan. Med tanke på Pyongyangs ekonomi och energibrist lär det dock dröja länge. I Pyongyang finns som sagt också spårvagn, som går i de områden dit tunnelbanan inte når, främst i de södra områdena. Som turist får man inte åka spårvagnen, med få undantag. Inte heller bil är ett alternativ som turist i Pyongyang, då det inte är tillåtet. Har du en guide som kör kan det dock fungera.

Boende i Pyongyang

Det företag som håller i din resa till Pyongyang ordnar ditt boende. Det finns en del lyxiga hotell, som Yanggakdo Hotel på en ö i själva Taedongfloden, samt Koryo Hotel i centrala delen av Pyongyang.

Övrigt som är värt att veta om Pyongyang

Betalningsmedel som kan användas är euro och till viss del yuan, den kinesiska valutan. Det går inte att betala med kort. När det gäller krogar och barer är utbudet litet, även om de flesta hotellen kan erbjuda en hotellbar. När du turistar i Pyongyang ska du se till att aldrig vara öppet kritisk mot diktatorn Kim Jong II och hans statsskick. Kritik mot landets styre kan resultera i fängelse och i värsta fall dödsstraff. Ha vårdad klädsel och fråga om lov innan du tar närbilder på människor.