Kategorier
Robert

Inledning: Fyra dagar i Nordkorea

Nordkorea är ett mycket konstigt land. Alla har hört mycket om Nordkorea, det ena märkligare och mer chockerande än det andra. Det är svårt för de flesta att bilda sig en riktig uppfattning om vad Nordkorea egentligen är för ett land. Det är inte många som har besökt Nordkorea personligen.

Själv hamnade jag där lite av en slump. Jag var nämligen på besök i en stad i Kina som heter Dandong. Dandong ligger precis på gränsen mot Nordkorea, med endast floden Yalu som en naturlig gräns mellan de två länderna. Man kan promenera längs med Yalu på den kinesiska sidan och se över mot Nordkorea. Från början var planen att jag skulle stanna i Dandong i två dagar för att sedan återvända till Peking. Jag och mitt resesällskap fick dock en galen idé om att vi skulle åka till Nordkorea en sväng istället för tillbaks till Peking.

Sagt och gjort, vi uppsökte en lokal resebyrå och vips så var resan bokad! Jag fick lämna ifrån mig mitt pass och även gå och fotografera mig då de ville ha några passfoton av mig. Resan var nästan fullbokad, drygt 20 personer i en grupp. Alla kineser, utom jag. Jag skulle dock få en egen engelsktalande guide, sa dom på resebyrån. Antagligen var det därför jag fick betala ett betydligt högre pris än alla andra. Jag hoppas att det var enda anledningen i alla fall.

Efter att ha betalat resan så fick vi ett papper med regler och information inför resan. Bland annat stod det att man inte fick ha med sig mobiltelefon in i Nordkorea. Inte heller kikare, eller för stora kameraobjektiv. Jag var lite orolig över min stora systemkamera, men personalen på resebyrån trodde inte det skulle vara några problem. Objektivet fick ha en brännvidd på max 200 mm stod det, och det största jag hade med mig var på 75 mm så det borde gå tänkte jag.

Inledning: Fyra dagar i Nordkorea
Dag 1: Gränskontroll
Dag 1: Första staden Sinuiju
Dag 1: Tågresa till Pyongyang
Dag 2: Gränsen mot Sydkorea, DMZ
Dag 2: Kim Il Sungs födelseplats och besök på skola
Dag 2: Arirang Mass Games
Dag 3: International Friendship Exhibition
Dag 3: Pyongyangs tunnelbana
Dag 3: Kim il Sungs staty
Dag 3: Juche-tornet
Dag 4: USS Pueblo och tågresa hem