Kategorier
Robert

Dag 3: Pyongyangs tunnelbana


Efter lunchen blev det dags för en av resans höjdpunkter så här långt, nämligen en resa nere i Pyongyangs tunnelbana! Hela gruppen skulle få åka mellan två stationer, på riktigt. Det kändes enormt efter att i princip ha suttit fast i guidernas hårda grepp under hela resan. Och så plötsligt blir vi utsläppta och får åka tunnelbana! På riktigt!

Givetvis var guiderna med oss hela tiden, men bara känslan att få röra sig med vanligt folk som är på väg hemifrån jobbet kändes väldigt stort. En sån enkel sak som är så självklar överallt annars i världen, är plötsligt en enorm grej här, och det efter bara ett par dagar.


Åker tunnelbana i Nordkorea gör i princip alla turistgrupper, så det var inget som bara vi fick uppleva. Nej då, det är väldigt uppstyrt och regisserat även det, har jag en känsla av. Vi åkte en lååång rulltrappa ner till perrongen och där fick vi stå och vänta medans några tunnelbanetåg stannade och åkte iväg. Det var otroligt vackert där nere och jag tog många bilder.

När alla hade fotograferat klart så var det dags för gruppen att kliva på en av vagnarna. Vi blandades med vanliga nordkoreaner, som dock verkade väldigt vana vid att se utlänningar då de knappt tittade på oss. Man ser lätt skillnad på nordkoreaner och kineser, dels på kläderna då nordkoreanerna gillar enfärgat gråa, gröna eller blåa kläder. Säkraste kännetecknet är dock nålen på jackan som alla nordkoreaner har.


Efter tunnelbaneturen var det dags att besöka stadens stolthet, det stora torget som givetvis heter Kim il Sung-torget. Det är väldigt stort och på en byggnad vid torget hänger stora porträtt av Lenin och Marx. Vad säger man..

Därefter åkte vi till något som hette Mansudae Fountain Park. En park med en massa fontäner. Väldigt fint gjort faktiskt och det var skönt att gå där och spatsera en stund utan att behöva lyssna till en massa propaganda om Nordkoreas ledare. Några snygga bilder blev det också.

Inledning: Fyra dagar i Nordkorea
Dag 1: Gränskontroll
Dag 1: Första staden Sinuiju
Dag 1: Tågresa till Pyongyang
Dag 2: Gränsen mot Sydkorea, DMZ
Dag 2: Kim Il Sungs födelseplats och besök på skola
Dag 2: Arirang Mass Games
Dag 3: International Friendship Exhibition
Dag 3: Pyongyangs tunnelbana
Dag 3: Kim il Sungs staty
Dag 3: Juche-tornet
Dag 4: USS Pueblo och tågresa hem