Kategorier
Robert

Dag 2: Arirang Mass Games


På kvällen var det dags att besöka Rungrado May Day Stadium, världens näst största stadium för friidrott och fotboll med sittplatser för hela 150000 åskådare. Här skulle vi få titta på Arirang Mass Games. Det är ett enormt stort uppträdande med 100000 deltagare, till och med erkänt av Guinness Rekordbok som världens största i sitt slag. Hela innerplan fylls av människor som rör sig och dansar väldigt fint. När dom är klara går dom ut och ett nytt gäng fyller upp hela innerplan och de gör sin rutin i några minuter innan det är dags att byta igen. Så fortsätter det i ett par timmar! Det är helt enormt imponerande och trots att jag missbedömt vädret och satt med shorts och t-shirt i 15-gradig värme, så tänkte jag inte på kylan alls utan var helt uppslukad av uppträdandet.


Givetvis var det mycket propaganda med soldater och maskingevär blandat med blommor och bilder på de leende ledarna. Trots det är det ett imponerande uppträdande som man måste se till att besöka om man åker till Nordkorea.

Arirang Mass Games återkommer varje år, oftast i augusti och september, men tydligen så kan det variera lite. Tidigare (eller fortfarande?) har det varit så att amerikanska medborgare endast kan få visum till Nordkorea under tiden som Arirang Mass Games pågår.

Biljetterna är dyra, 80 euro för billigaste sittplatsen. Men skitsamma, det var värt det.

Inledning: Fyra dagar i Nordkorea
Dag 1: Gränskontroll
Dag 1: Första staden Sinuiju
Dag 1: Tågresa till Pyongyang
Dag 2: Gränsen mot Sydkorea, DMZ
Dag 2: Kim Il Sungs födelseplats och besök på skola
Dag 2: Arirang Mass Games
Dag 3: International Friendship Exhibition
Dag 3: Pyongyangs tunnelbana
Dag 3: Kim il Sungs staty
Dag 3: Juche-tornet
Dag 4: USS Pueblo och tågresa hem