Kategorier
Robert

Dag 2: Kim Il Sungs födelseplats och besök på skola


Vi tog även en sväng till platsen där Kim il Sung föddes, i regionen som heter Mangyongdae-guyok nära Pyongyang. Husen där han föddes var väldigt fina och har säkert renoverats ordentligt. Det var som ett slags museum där man kunde se olika verktyg och annat som de använde på den tiden. Han föddes förresten år 1912 och dog år 1994. Trots att Kim il Sung varit död i 16 år vid det här laget, så är han fortfarande president över Nordkorea. Hans son Kim Jong-il kallas bara för ledare.

Därefter åkte vi vidare till en skola i Pyongyang. Vi gick in genom huvudentren och fick sen knalla omkring i skolans korridorer för att ta oss till aulan och en stunds underhållning. Eleverna som vi mötte i korridoren var i mellanstadieåldern och såg inte särskilt imponerade ut av att se oss. Jag antar att dom är rätt vana vid att ta emot utländska grupper.


I skolans aula stod redan ett antal elever på scenen och spelade musik. Aulan var i övrigt tom så de uppträdde alltså enbart för vår grupp. När vi satt oss ner så började några tjejer att sjunga, och de sjöng väldigt bra. De sjöng med sån kraft och med såna toner som jag inte trodde ett barn kunde prestera över huvud taget. De lät mer som erfarna operasångerskor än som skolbarn. De flesta på scen var nog i yngre tonåren men det fanns även ett par yngre deltagare som också var väldigt imponerande.

De höll på i ungefär en halvtimme, och när det var slut hade jag en så märklig och bisarr känsla i mig som jag känt vid några tillfällen tidigare i Nordkorea. Jag funderade på hur mycket de egentligen behöver träna för att bli så duktiga. Antagligen hela tiden. Undervisningen är nog inte alltid så human heller, skulle jag tro.

Inledning: Fyra dagar i Nordkorea
Dag 1: Gränskontroll
Dag 1: Första staden Sinuiju
Dag 1: Tågresa till Pyongyang
Dag 2: Gränsen mot Sydkorea, DMZ
Dag 2: Kim Il Sungs födelseplats och besök på skola
Dag 2: Arirang Mass Games
Dag 3: International Friendship Exhibition
Dag 3: Pyongyangs tunnelbana
Dag 3: Kim il Sungs staty
Dag 3: Juche-tornet
Dag 4: USS Pueblo och tågresa hem