Kategorier
Sharon

Ankomst till Pyongyang

Vi fick våra guider när vi kom fram. En söt engelsktalande nordkoreansk tjej och en kinesisktalande nordkoreansk man. Tjejens klänning var väldigt fint. Det var en nordkoreansk traditionell dräkt, som de brukar ha på sig vid högtidliga tillfällen som när de träffar viktiga människor.

Pyongyangs järnvägstation är väldigt stor och det var ganska mycket folk där. Vi fick ingen närmare introduktion av platsen utan skyndade snabbt ut till vår väntande buss. Nu var det ingen kinesisk buss längre utan denna var från Japan. Det var fullt med instruktioner på japanska överallt i bussen.

På bussen så presenterade sig guiderna för oss. Vi hade tre guider totalt, två stycken som pratade kinesiska och en som kunde prata engelska. Dom två kinesisktalande guiderna var väldigt roliga, de kunde många kinesiska skämt och sjöng även kinesiska sånger för oss. Det märktes hur stort inflytande Kina har haft på Nordkorea.

Min första middag i Nordkorea

Jag har hört att turister inte blir mätta i Nordkorea eftersom hela landet har matbrist. Men till min förvåning så älskade jag maten. Den bestod av bland annat potatis, ägg och kött, även om det var väldigt lite kött.

Vi åt vår mat på en väldigt fin restaurang. Vår grupp på ca 20 personer var de enda gästerna i den enorma restaurangen som säkert kunde ta emot 1000 gäster samtidigt. Vi hade åtminstone sex stycken sevitriser. Några i gruppen ville bli fotograferade tillsammans med servitriserna och de blev till synes väldigt glada över det. Efter att bilden tagits så sprang de fram till kameran för att se sig själva på bild i displayen. Det påminde mig lite om hur jag själv kände mig när jag fick se en digitalkamera för första gången för minst tio år sen.

Lyxigt men isolerat hotell


Vårt hotell är ett väldigt fint hotell i Pyongyang. Det har 47 våningar och ljus överallt, precis som en diamant mitt i det mörka Pyongyang.

Men snart gick det upp för mig att hotellet låg på en ö i floden som går genom Pyongyang, vilket betyder att vi inte kan komma särskilt långt om vi skulle besluta oss för att rymma.

Rummet är ganska bra. Där finns en tv där man mest fick in BBC och CCTV. Badrummet var fint och det fanns allt man kunde behöva. Jag var nöjd.

1: Hur jag upptäckte Nordkorea
2: Möte med resebyrån i Kina
3: Uppleva det nordkoreanska tåget
4: Ankomst till Pyongyang
5: 38:e breddgraden, den demilitariserade zonen
6: Vägar och bilar i Nordkorea
7: Besök på skolan
8: Mass games
9: Dags att åka hem