Kategorier
Sharon

38:e breddgraden, den demilitariserade zonen


Andra dagen så var vi på väg till 38:e breddgraden och den demilitariserade zonen mellan Nordkorea och Sydkorea. Det tog ungefär 2 timmar med buss från Pyongyang. Vi passerade oräkneliga vägspärrar med militärer på vägen.

På vägen dit så började guiden introducera Nordkorea för oss. Jag märkte att i varje meningen så nämndes USA, och allting dåligt var tydligen USA:s fel.

Jag hade ett anteckningsblock med mig och skrev ner det guiden berättade. Under den första rasten så pratade jag med guiden utanför bussen, och han kommenterade mitt anteckningsblock. Han tyckte inte om att jag antecknade och verkade vilja att jag skulle sluta med det.

I alla fall, jag skrev ner det han berättade, och han sa att Nordkorea var ett bra land men att det just nu fanns vissa problem. USA försökte alltid lägga sig i vad Nordkorea sysslade med. Nordkorea behövde inte ha någon hjälp utan kunde klara sig bra själva. Som till exempel olja. Nordkorea har ingen olja men de tillverkar sin egen elektricitet med hjälp av kol. Allting är gratis, som till exempel utbildning, boende, sjukvård… Hela befolkningen är förberedd för krig när somhelst. Hela Nordkoreas ekonomi kommer att gå till krig om det behövs.

När vi kom fram till gränsen så kunde jag känna den lite spända atmosfären här. Det fanns metallstaket och beväpnade soldater överallt. Inte långt därifrån syntes Sydkoreas flagga vajandes för vinden.

En nordkoreansk officer blev vår guide och han pratade bara koreanska. Våra egna guider översatte. Han var väldigt allvarlig och log inte en enda gång. Från hans berättelse förstod jag att Nordkorea har väldigt starka känslor inför USA. Efter en 20 minuter lång introduktion var vi på väg mot den 38:e breddgraden. Spännande!

Nordkorea och Sydkorea har delad vårdnad om de blå husen som ligger på gränsen. Guiden berättade att om det kommer besök från den nordkoreanska sidan så drar sig de sydkoreanska vakterna undan och låter de nordkoreanska synas, och tvärtom. Ett bra samarbete… Guiden sa att Sydkoreas sida av gränsen egentligen kontrolleras av USA (förstås), men att de hyrt in sydkoreanska soldater för att det ska mer naturligt ut.

1: Hur jag upptäckte Nordkorea
2: Möte med resebyrån i Kina
3: Uppleva det nordkoreanska tåget
4: Ankomst till Pyongyang
5: 38:e breddgraden, den demilitariserade zonen
6: Vägar och bilar i Nordkorea
7: Besök på skolan
8: Mass games
9: Dags att åka hem