Kategorier
Sharon

Uppleva det nordkoreanska tåget

Det var väldigt mycket folk som väntade utanför tågstationen.  Det var en scen som fick mig att kolla lite närmare. En äldre kvinna satt på huk på marken. Framför sig hade hon en stor väska full med ägg. Hon var omringad av andra kvinnor och det såg ut som om dom köpslog om priset. Fri handel! Bra!

Vår grupp behandlades som högt respekterade diplomater, för vi hade vårt eget väntrum och behövde aldrig ens visa upp någon tågbiljett. Tyvärr fick jag heller ingen tågbiljett som minne av resan.

Till slut gick vi ombord på tåget! Vi fick vår egen vagn verkade det som. Fina röda dynor på bänkarna som trots det var mycket hårda. Efter att alla satt sig på plats så började jag titta runt i vagnen. Allting såg väldigt gammalt ut, golvet var inte ens jämnt. Jag tänkte gå till nästa vagn för att se hur den såg ut, och sträckte min hand mot handtaget. Inte tillåtet! Jag kände en hand på min axel och vände mig om. Det var en nordkoreansk guide som stoppat mig. Han måste verkligen ha en skarp blick som kan hålla koll på alla i vagnen. Han har säkert fått nån specialträning i det militära, för att vakta utlänningar på tåget så bra som möjligt.

Okej, jag satte mig på min plats för lite vila istället. Jag kunde inte föreställa mig hur 5 timmar på detta tåg skulle bli. Jag började redan sakna Kina och Sverige nu. Tåget gick lika sakta som en ko. Det tog mer än 5 timmar att åka 200 kilometer.

Det var inte tillåtet att ta bilder, men jag lyckades i alla fall smita undan guidens skarpa ögon. Jag fick några bilder på landskapet utanför.

Mina grannar kände sig uttråkade så de gick till restaurangvagnen som fanns i anslutning till vår vagn. Där köpte de kaffe och torkad fisk som fika. Haha! Jag var nöjd med mitt beslut att inte följa med dem.

Min största mardröm när jag är ute är dåliga toaletter. Efter två timmars kamp inombords så var jag tvungen att gå dit! Jag öppnade dörren och ville bara spy, så jag återvände till min plats och försökte lösa situationen genom att sova bort resten av tiden.

1: Hur jag upptäckte Nordkorea
2: Möte med resebyrån i Kina
3: Uppleva det nordkoreanska tåget
4: Ankomst till Pyongyang
5: 38:e breddgraden, den demilitariserade zonen
6: Vägar och bilar i Nordkorea
7: Besök på skolan
8: Mass games
9: Dags att åka hem