Kategorier
Nordkorea Fakta

Nordkorea fakta

Nordkorea, eller Demokratiska folkrepubliken Korea som det heter officiellt, ligger i östra Asien. I Nordkorea bor över 24 miljoner människor på en yta på cirka 120 000 kvadratkilometer. Huvudstad är Pyongyang som är den största staden i landet. Pyongyang ligger i nordvästra Nordkorea, vid floden Taedon. Här bor cirka 3,3 miljoner invånare. Lokalt kallas Nordkorea vanligtvis för Pukchosŏn och i Sydkorea säger man ofta Pukhan. Språket som talas i landet är koreanska. 15 augusti 1945 blev Nordkorea självständigt från Japan.

Nordkoreas statsskick är folkrepublik och statschefen är Kim Young Nam. Överbefälhavare är Kim Jong II. Nordkoreas valuta heter Nordkoreansk won, där 1 won är detsamma som 100 chŏn. Won infördes 1947, före detta år använde man den koreanska yenen. Tidigare var valutan bara tänkt att användas av nordkoreaner, medan särskilda sedlar trycktes upp för att användas av utlänningar.

Nordkoreas flagga


Nordkoreas flagga är till största delen röd, med två blåa ränder, en upptill och en nedtill. Flaggan har även två vita skiljelinjer, samt en röd stjärna i en vit cirkel till vänster om mitten av flaggan. Nordkoreas flagga antogs 1948 den 8 september. Stjärnan på flaggan symboliserar kommunismen och den vita cirkeln knyter an till yin och yang, symbolen för balans. Liknande anknytning hittas i Sydkoreas flagga. Den vita färgen är även nationalfärgen i Korea och visar på värdighet. Flaggans blå ränder står för strävan efter fred och den röda färgen för Nordkoreas revolutionära kamp för socialism. Nordkoreas tidigare flagga hade också färgerna blått, vitt och rött och används idag av Sydkorea.

Nordkoreas geografi

Nordkoreas område innefattar Koreahalvöns norra halva och den södra gränsen ligger mot Sydkorea. I norr hittar man Kina och en mycket smal del gränsar mot Ryssland. Den högsta punkten i Nordkorea är Paektusan, som ligger 2 744 meter över havet. Paektusan är ett vulkanberg precis på gränsen mellan Kina och Nordkorea. I Kina kallas berget för Changbai, då det ligger i Changbaibergen. Klimatet i landet är behagligt tempererat. Under somrarna regnar det en del under den korta regnperioden som kallas för Jangma. Vintrarna kan ibland vara riktigt kalla.

Andra stora städer i Nordkorea är Nampo, som ligger i väst, Kaesong som ligger i södra delen och Chongjin i norra landsdelen.