Kategorier
Robert

Dag 1: Första staden Sinuiju

Staden vi först kom till hette Sinuiju. Det är en stad som precis som Dandong ligger längs med floden Yalu, fast på den nordkoreanska sidan då förstås. Staden har ca 350 tusen invånare och verkade vara ganska trött i allmänhet.


Vårt mål var järnvägsstationen, för vidare färd med tåg mot Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Utanför järnvägsstationen fanns en väldig staty av presidenten Kim il Sung. Vår grupp samlades vid torget, som var helt öde även om det i övrigt fanns oerhört mycket folk kring järnvägsstationen. Direkt kom det fram en nordkoreansk guide till oss och började introducera platsen och statyn för oss. Vår kinesiska guide översatte till kinesiska, men ingenting blev översatt till engelska för mig. Vi gick fram till foten av statyn och fick ställa upp oss på ett långt led. Sedan fick vi buga inför presidenten. Efter det var det okej att gå fram och bli fotograferad, men de berättade att man var tvungen att uppföra sig framför statyn. Inget spexande var tillåtet. Det var heller inte okej att bara fotografera delar av statyn, utan hela var tvungen att vara med på bilden.

Därefter fick vi besöka ett museum som låg i anslutning till torget med statyn. Där inne fanns en massa foton på Nordkoreas ledare, samt en massa text och beskrivningar på vad dom gjort där. Det fanns även en digital räknare som visade hur många gånger ledarna besökt Sinuiji. Jag minns inte exakt vad det stod, och det var inte tillåtet att fotografera, men det var nåt i stil med att dom ledaren besökt staden 200 gånger och gett dem goda råd 150 gånger.

Inledning: Fyra dagar i Nordkorea
Dag 1: Gränskontroll
Dag 1: Första staden Sinuiju
Dag 1: Tågresa till Pyongyang
Dag 2: Gränsen mot Sydkorea, DMZ
Dag 2: Kim Il Sungs födelseplats och besök på skola
Dag 2: Arirang Mass Games
Dag 3: International Friendship Exhibition
Dag 3: Pyongyangs tunnelbana
Dag 3: Kim il Sungs staty
Dag 3: Juche-tornet
Dag 4: USS Pueblo och tågresa hem