Kategorier
Sevärdheter

International Friendship Exhibition


I Moyohyang bergen i Nordkorea hittar du utställningen The International Friendship Exhibition. Det stora museet öppnade i augusti 1978 och består av sex våningar med en yta på totalt 33 000 kvm. Här finns runt 100 olika rum som visar över 200 000 stycken gåvor till diktatorerna Kim II Sung och Kim Jong Il. Att protokollföra gåvor är en vanlig företeelse i den koreanska kulturen och här presenteras den på ett lite mer extremt sätt.

Byggnaden i sig är i traditionell stil och ger intryck av att ha fönster, trots att en faktiskt är fönsterlös. Utsidan ser även ut att vara byggd i trä, men det är också en illusion. Hela museet är ljust och behagligt tempererat med lagom luftfuktighet. Stora delar av The International Friendship Exhibition ligger under jord. Enligt legenden byggde Kim Jong Il The International Friendship Exhibition på bara tre dagar, medan själva konstruktionen av bygget tog över ett år. Orsaken till museets placering i Myohyang-bergen, nära Pohyon templet, finns beskrivet i en dikt av Kim II Sung. I dikten beskriver diktatorn bland annat hur vacker utsikten från byggnaden är. När du stiger in på museet måste du ta av skorna, samt att du uppmanas att buga framför porträtten av Kim II Sung och Kim Jong II.

Museet som propaganda


Museet sägs vara en del av Nordkoreas propaganda, då gåvorna som utställningen består av antyder världens stöd åt den Nordkoreanska regeringen. Museets besökare informeras om att antalet gåvor bevisar den ändlösa kärlek och respekt som Kim II Sung får. Kritiker menar att besökarna luras att tro att utställningen är ett bevis på att deras ledare är beundrad över hela universum, trots att så inte är fallet.

 

De olika utställningsföremålen

Det finns som nämnt över 200 000 olika utställningsföremål i The International Friendship Exhibition. De flesta av gåvorna kommer från kommunistiska eller liktänkande länder. Föremålen består bland annat av ett krokodilskinn skänkt av Kubas före detta ledare Fidel Castro, en antik grammofon från Kina, ett elfenbenslejon från Tanzania, ett cigarettetui i guld från Jugoslavien och ätpinnar i silver från Mongoliet. I utställningen ingår också en basketboll signerad av Michael Jordan och en skottsäker limousine från Joseph Stalin.