Kategorier
Sharon

Hur jag upptäckte Nordkorea

”Är de väldigt hårda vid passkontrollen”, frågade någon. ”Det beror på deras humör för dagen. Om polisen är på gott humör går det väldigt snabbt, men ibland kan det ta flera timmar”.

Jag heter Sharon och är en kinesisk tjej som bor i Sverige nu. Jag kom till Sverige 2005 för att studera och har blivit kvar här. Just nu jobbar jag på ett internationellt företag med huvudkontor i Stockholm.

Vad visste jag om Nordkorea sedan tidigare?

Jag hade bara begränsad kunskap om Nordkorea, även om vi faktiskt är grannar. Jag visste att Nordkorea är ett kommunistland och att kinesiska armén har hjälpt Nordkorea att kriga mot amerikanerna. I min kinesiska historiabok beskrivs förhållandet mellan Nordkorea och Kina med dessa ord: ”唇齿相依”. Det betyder att Nordkorea är läppen och Kina är tänderna. Om USA skadar läppen så är det klart tänderna drabbas också. Det är därför Kina skickade sin armé för att slåss mot amerikanerna i Nordkorea.

När jag kom till Sverige så blev jag exponerad för media mer än jag räknat med. Från tv, tidningar och vad folk sa, fick jag höra en massa ny information och jag förstod snart att Nordkorea inte var det kommunistland som jag föreställt det. Folket där hade det verkligen svårt.

Efter att mina kollegor fått reda på att jag skulle till Nordkorea, skojade dom och sa ”Det har varit roligt att lära känna dig och jobba ihop med dig.” Är Nordkorea verkligen så galet? Är svenskarnas uppfattning om Nordkorea korrekt?

Jag behövde åka dit för att se efter själv.

1: Hur jag upptäckte Nordkorea
2: Möte med resebyrån i Kina
3: Uppleva det nordkoreanska tåget
4: Ankomst till Pyongyang
5: 38:e breddgraden, den demilitariserade zonen
6: Vägar och bilar i Nordkorea
7: Besök på skolan
8: Mass games
9: Dags att åka hem